Antikorupcijsko vijeće – pozornica za populističke i demagoške akrobacije „alternative“ vlasti koju imamo

Kada je u rujnu Antikorupcijsko vijeće, uz protivljenje HDZ-a, odlučilo da će pokrenuti proces saslušanja bivših i sadašnjih čelnih ljudi Ine, ali i bivšeg i sadašnjeg ministra gospodarstva kako bi se rasvijetlila afera u Ini, iz koje je nezakonito izvučeno milijardu kuna svi smo pomislili kako se nešto ipak kreće, ali ništa se pokrenulo nije.
Predsjednik Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja, tada je najavljivao kako će se kao na traci izmjenjivati, aktualni i bivši akteri političke scene koji imaju doticaja s Inom, a najavljeno je i kako će pozvati bivše i sadašnje članove Uprave i Nadzornog odbora Ine.
I dok se u drugim parlamentarnim demokracijama političari znoje kada dobiju poziv Antikorupcijskog vijeća, kod nas je to otišlo u „showbizz“ rubriku, promociju oporbenih političara, peglanje imidža optuženika i daljnje srozavanje ugleda Hrvatskog sabora. Habijan (HDZ) odmah na početku je ustvrdio kako antikorupcijsko vijeće nema ovlast pozivati ljude na saslušanje, a Ahmetović (SDP) konstatirala kako se „Plenkovićevi ljudi“ neće odazivati pozivima Antikorupcijskog vijeća.
Tako je i bilo. Nikola Gromoja i ekipa su umjesto planiranog cipelarenja „Plenkovićevih ljudi“ redom dobivali košarice, a od pozvanih na sjednicu svakako treba izdvojiti Dragana Kovačevića, Uskokovog optuženika koji je s javnosti odlučio podijeliti informacije, koje mu se nisu dijelile dok je „pos’o bio dobar, a para laka“. Habijan (HDZ) tada je konstatirao kako je oporba inscenirala “malu i tužnu predstavu” sa saslušavanjem Dragana Kovačevića. I tada je HDZ rekao – dosta.
U Antikorupcijsko vijeće su ubacili Hrvoja Zekanovića (HDS), koji se sjajno uklopio u show i koji je oporbi ukrao svjetla reflektora u Antikorupcijskom vijeću. Bockanje, čak i doslovno s Ninom Raspudićem, kartonski Milanović i Mostovci, samo su neki od skečeva koji su se odigrali na sjednicama Antikorupcijskog vijeća, čije bi sjednice trebale dobiti termin petkom navečer i uz izravni TV prijenos pokazati Hrvaticama i Hrvatima na što je spalo jedno saborsko tijelo, ili ipak ne …
Ionako nam je izlaznost na izbore izuzetno niska.

 

Photo : https://snl.no/Kroatia

141Shares