GREŠKE I KAŠNJENJE MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE SKUPO ĆE KOŠTATI SLAVONSKE SVINJOGOJCE, A ONDA I UKUPNU HRVATSKU PREHRAMBENU PROIZVODNJU

Na preko 200 milijuna eura je procijenjena šteta nastala zbog afričke svinjske kuge. Nažalost,
Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede nisu našli konkretno i učinkovito rješenje kojim bi hrvatskim uzgajivačima svinja ublažili ogromnu i dugoročnu štetu. A krivac je Ministarstvo poljoprivrede čija je reakcija bila prespora i neprimjerena. Pa je tako afričke svinjska kuga u Hrvatskoj bila prepoznata tek kad se javila kod domaćih svinja, za razliku od ostalih zemalja gdje je najprije evidentirana kod divljih svinja. Očito je to da je bolest dugo cirkulirala prije nego što je “uhvaćena”.
Dovelo je to Hrvatsku, samo mjesec dana od izbijanja bolesti, na crni europski vrh.
❗️Ministarstvo poljoprivrede zbog posljedica vlastitog nemara kaznilo je svnjogojce pa su
cijele županije stavljali u zone zaštite. Čak su i zdrave svinje morale biti eutanazirane i to na farmama u kojima svinjska kuga nije otkrivena, kao i na onima koje imaju sve uvjete biosigurnosti što je bilo potpuno bespotrebno.
Bacilo je to proizvodnju na koljena, a mnogi proizvođači zauvijek će morati zaključiti svoja vrata. Jer farme, na kojima su eutanazirane svinje, čak godinu dana ne smiju pokrenuti proizvodnju.
❗️Ovaj sramotni nemar Ministarstva poljoprivrede dovest će do još većeg iseljavanja iz ionako opustošene Slavonije. A Hrvatska će umjesto zdrave i kvalitetne hrane jesti loš uvoz i ono što bogate zemlje ne žele na svom tanjuru.
Nadam se da će Slavonija i Baranja na slijedećem izborima birati one kojima je stalo do malog čovjeka, a ne stranku i Vladu za vrijeme koje se u samo zadnjih 7 godina iselilo preko 90.000 ljudi!
Marina Logarušić, glavna tajnica HSP-a