HSP: DO KADA ĆE OSIJEK TITULE POČASNOG GRAĐANINA DIJELITI ŠAKOM I KAPOM??

Nije nepoznata činjenica da naslov počasnog građanina grada Osijeka nosi i notorni ratni zločinac J. B. Tito ili krvnik s Bleiburga Kosta Nađ, pa nekakav Mile Počuča ili Slavko Komar, a tu je i Vladimir Bakarić, za koje stojimo na stajalištu da na prvoj sjednici Gradskog vijeća treba donijeti odluke i sva ova imena jednostavno maknuti s popisa počasnih građana grada Osijeka.
Grad koji baštini srednjoeuropski civilizacijski krug ne može dopustiti da ima takva imena na popisu počasnih građana

Iz ovih imena koja nose časne titule počasnog građanina Grada Osijeka vidimo da se u dugoj povijesti grada nije baš postupalo razborito i mudro, nego udvornički i “uvlakački”, po direktivama. Građane Osijeka pritom nitko nikada nije pitao što oni misle o tim osobama.

Posljednji prijedlog da se Lorincu Meszarosu mađarskom tajkunu i vlasniku NK Osijek dodijeli naslov počasnog građanina Osijeka u najmanju ruku je preuranjena i diskutabilna. Činjenica je da je kupio NK Osijek u dosta lošem stanju i pred propašću, činjenica je da je krenuo graditi nogometni stadion koji će vjerojatno biti i završen.

Naglašavamo da se radi o privatnom poslu u koji je mađarski poduzetnik ušao s ciljem da uloži novce, novce oplodi, zaradi i ode iz Osijeka kada god to poželi.

Iz objašnjenja predlagatelja Lorinca Meszarosa za titulu počasnog građanina ne vidimo ništa drugo čime je on zadužio grad Osijek jer sve iole značajno vezano za njega i njegov angažman nema veze sa Osijekom.
Držimo da se ovim činom radi presedan koji će dati argumente svakom novom gradonačelniku ili gradskom vijeću da bilo kojem tajkunu koji dođe u Osijek i uloži neke novce ili napravi bilo što dodijele naslov počasnog građanina.

Pozivamo gradske vijećnike da na sjednici gradskog vijeća 26. studenog pokažu sportskim rječnikom rečeno kuraž i odbiju ovaj prijedlog, jer za biti počasni građanin Osijeka treba ipak puno više u svakom pogledu.

Da budemo jasni do kraja, nemamo ništa protiv izgradnje stadiona u Osijeku, naprotiv Osijeku treba stadion bez obzira tko ga gradio, i nije dovoljno za biti počasni građanin..

Drago Marković

158Shares