HSP najoštrije osuđuje helikopterski desant SPC na Cetinje

U nedjelju smo ponovno svjedočili hegemonističkom posezanju Srpske pravoslavne crkve za tuđim teritorijem. Ova je terorističko-huškačka organizacija, koja je prošle godine napunila 100 godina od nastanka, izvršila helikopterski desant na povijesno i vjersko sjedište crnogorskog naroda –  Cetinje.

Poznavajući povijest ove zločinačke organizacije to nas nimalo ne čudi, budući da predstavlja nastavak njihove velikosrpske i pročetničke politike koju vode od svojih početaka vezanih uz nastanak danas mrtve države Jugoslavije (tada Kraljevine SHS).

Nama je u HSP-u poznata složenost odnosa Crnogoraca i Srba te Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) i SPC u Crnoj Gori, kao i današnja politička situacija u toj državi u kojoj vlada prosrpska većina. Poznato nam je i da je ovo treći nasrtaj te strane, agresorske crkve na živalj tog kraja. Prvi put, još krajem 12. stoljeća, kad je Srbija pod Nemanjićima okupirala većinski katoličku Duklju (tada već zvanu Zeta) i na pravoslavlje natjerali tamošnje stanovništvo. Drugi put je Srbija okupirala Crnu Goru po završetku 1. svjetskog rata i zveckajući oružjem, natjerala Crnogorsku pravoslavnu crkvu u novostvorenu Srpsku pravoslavnu crkvu.

Treba li podsjećati da je Crnogorska pravoslavna crkva obnovljena 1993. godine, a uskoro potom i crnogorska država. Ulaskom u NATO i približavanjem Zapadu, očigledno su nagriženi interesi SPC i velikosrpske klike u Beogradu, pa se krenulo u novo, treće osvajanje Crne Gore.

Ono što nama u HSP-u posebice „pada u oči“ jest činjenica da je patrijarh SPC, Porfirije Perić, isti onaj koji je pjevao četničke pjesme zazivajući ratnog zločinca popa Đujića te zagovarao rehabilitaciju četničkog ratnog zločinca Draže Mihajlovića – ovaj put na Cetinju, sa svojim istomišljenicima – pjevao pjesme o povratku srpske vojske na Kosovo. Nismo ni očekivali da će četnici u mantijama pjevati „Oče naš“ ili neku drugu kršćansku pjesmu – jer oni s kršćanstvom ništa zajedničko niti nemaju – ali se pitamo kakve veze ima Kosovo sa Crnom Gorom. To su dvije različite, međunarodno priznate države, a znajući kakav „moralni“ autoritet uživa SPC među Srbima, očigledno je riječ o nastavku raspirivanja velikosrpskih aspiracija na tuđe teritorije.

Također ukazujemo i na paradoks kojim crnogorska policija i snage sigurnosti napadaju svoje građane da bi zaštitili strance, okupatore. Očigledno je da je Crna Gora u velikim problemima, a u takvim situacijama uvijek postoji bojazan od širenja nereda i na susjedne države. Podsjećamo da je Hrvatska jedan od susjeda Crne Gore.

Kad sve ovo stavimo u kontekst agresivnog ponašanja SPC u Hrvatskoj, a u čemu imaju podršku i zaštitu aktualne vlasti, ne možemo se oteti dojmu da su četnici ponovno digli glave.

Stoga, osim što najoštrije osuđujemo zračni desant SPC na Cetinje, još jednom dajemo punu podršku Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi uz zahtjev da se SPC, kao huškačka i teroristička organizacija zabrani.

Ured za odnose s javnošću HSP-a

192Shares