HSP: Neprihvatljivo je da se, u jednoj članici EU, zabranjuje javno komemoriranje nevinih žrtava unatoč rezolucijama koje je EU usvojila

Zagreb, 12. svibnja 2023. – Hrvatska stranka prava – HSP s tugom i pijetetom prisjeća se svih žrtava Bleiburga i Hrvatskog križnog puta i izražava žaljenje što je hrvatska diplomacija gotovo šutke prešla preko zabrane austrijskih vlasti da se službeno komemoriraju žrtve na Blajburškome polju. Iako je jugoslavenski komunistički režim činio sve da zabrani javno obilježavanje jedne od najvećih tragedija hrvatskog naroda, nevjerojatno je da se to dogodilo u vremenu kada je Hrvatska i samostalna država i članica EU.

Naravno da se žrtve mogu komemorirati bilo gdje. No Bleiburg je simbol. Odabran kao mjesto na kojem se odaje počast svim nevinim žrtvama, bez obzira na to gdje su se one na Križnom putu dogodile jer komunističke vlasti nisu dopuštale da se to učini na teritoriju bivše države. Žalosno je da su danas, u modernoj Europi, zabranom javnog komemoriranja na mjestu stratišta, nedužne žrtve Bleiburga po drugi put – ubijene. Nemojmo zaboraviti da su na Bleiburgu i Križnom putu partizani Josipa Broza, počinili jedan od najbestijalnijih zločina. Kako drugačije nazvati dugotrajne marševe do stratišta na kojima su nevini ljudi mučeni, bacani živi u rovove, kao ni kasniju nakanu da se zatru ne samo mjesta zločina već i trajna uspomena na njih?

EU kaže da je izjednačila svaku nevinu žrtvu. Tako je u travnju 2009. usvojila Rezoluciju Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu kojom se osuđuju zločini svih totalitarnih režima, fašizma, nacizma i komunizma. Prema toj Rezoluciji, ali i Deklaraciji UN-a za ljudska prava svaka žrtva ima pravo na spomen i dostojanstven pokop. Žrtve Bleiburga i Križnog puta očito nemaju to pravo. Neprihvatljivo je da se, u jednoj članici EU, zabranjuje javno komemoriranje nevinih žrtava unatoč rezolucijama i deklaracijama koje je EU usvojila. Pozivamo Vladu RH uloži diplomatske napore da se sramotna odluka austrijskih vlasti promijeni i da se prekine s primjenjivanjem dvostrukih mjerila kada su u pitanju hrvatske žrtve.