HSP-ov odgovor Borisu Miloševiću (SDSS)

HSP se osjeća pozvanim odgovoriti na laži i podmetanja koja je izrekao Boris Milošević gostujući na N1 televiziji gdje je,  među ostalim komentirao i plakate koji su osvanuli u Rijeci.

U svojem obraćanju dotični napada poziv koji je “Udruga hrvatskih pravoslavnih branitelja” objavila na svojim plakatima postavljenim u Rijeci, a u kojima poziva pravoslavne žitelje da se izjasne kao Hrvati pravoslavne vjere i kao pripadnici Hrvatske pravoslavne crkve.

Tako si dotični dopušta izjaviti: “Za svake izbore imamo pritisak radikalne desnice na srpsku zajednicu, sad evo imamo i za popis stanovništva i njihovu želju da se broj Srba u Hrvatskoj smanji. Oni pozivaju da se Srbi izjasne kao Hrvati i vjernici Hrvatske pravoslavne crkve, crkve koja ne postoji, a koja je postojala samo za vrijeme NDH, a tada je na čelo postavljen Rus, a sada se gura nekakav Bugarin. Toliko o nepostojećoj crkvi i nevjerojatno da radikalna desnica uvijek reciklira ideje i politike iz vremena NDH”.

Toliko laži i objeda u tako kratkom tekstu može izjaviti samo netko tko ili ne poznaje povijest ili svjesno laže i obmanjuje.

Cijela se ova prašina diže prigodno, vezano za predstojeći popis stanovništva u Hrvatskoj, a u koji SDSS – uz zdušnu potporu Srpske pravoslavne crkve (SPC) – ulaže ogromne napore da osigura što veću zastupljenost Srba u Hrvatskoj. To im treba da bi mogli i dalje ucjenjivati svaku hrvatsku vlast i mahati parolama o svojoj ugroženosti.

HSP “ne igra” na kratke staze. Mi smo Stranka duge tradicije i dugog pamćenja, kao i stručnih i znanstveno utemeljenih promišljanja o hrvatskoj budućnosti. Tako smo, svojom nedavnom inicijativom o davanju Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi (HPC) onog položaja koji joj pripada uz istovremeno micanje SPC iz Hrvatske, jasno izrekli svojoj stav o pravoslavlju u Hrvatskoj dugoročno. Naša se inicijativa temelji na autokefalnosti pravoslavnih crkava, a po tom sustavu djelovanja pravoslavnih crkava u svijetu, u Hrvatskoj može – kao temeljna pravoslavna crkva – djelovati SAMO Hrvatska pravoslavna crkva. Podsjećamo da je današnja SPC nastala TEK 1920. godine ujedinjavanjem četiri do tada odvojene/autokefalne pravoslavne crkve, a svoj je smisao temeljila na nastanku JEDNE države na teritoriju koji su te 4 crkve obuhvaćale.

Također još jednom napominjemo da je nestankom te zajedničke države (Jugoslavije) prestao i pravni temelj sa postojanje takve SPC. Tako su obnovljene Crnogorska i Makedonska pravoslavna crkva, ali Karlovačka patrijaršija – u obliku HPC koji je njezin slijednik – nije. Zašto? Pa isključivo zato da bi Srbija preko svoje SCP i dalje mogla širiti ideologiju tzv. Velike Srbije.

HSP ponavlja svoj stav da je SPC generator velikosrpske ideje i četničkog pokreta i kao takva treba biti ukinuta u Hrvatskoj.

Ovime se rješava i tzv. srpsko pitanje u Hrvatskoj, a koje je nastalo kao posljedica srbizacije pravoslavnog življa u Hrvatskoj, tj. ranije u Habsburškoj monarhiji, Austro-Ugarskoj i obje Jugoslavije.

Da zaključimo – hrvatski pravoslavci imaju svoju crkvu – to je HPC, a sve drugo je samo laž, obmana i povijesna prijevara od koje žive etno biznismeni i njima podatni poslušnici.

416Shares