HSP pozdravlja proglašenje Isključivog gospodarskog pojasa u Jadranskom moru

Neki se možda sjećaju, a neki bi najradije zaboravili da je upravo Hrvatska stranka prava, kroz djelovanje svojeg tadašnjeg saborskog zastupnika dr. Tončija Tadića uputila u saborsku proceduru prijedlog Odluke za proglašenje Isključivog gospodarskog pojasa (IGP) u Jadranu i to još 30. ožujka 2001. godine. Taj prijedlog napisao je Prof. dr.sc Vladimir-Đuro Degan, tadašnji direktor Jadranskog instituta u HAZU, a potpisali su ga SAMO četvorica tadašnjih saborskih zastupnika HSP. I nitko više se nije usudio podržati taj prijedlog, a kojekakvi samoproglašeni „znanstvenici“ i pseudostručnjaci su – želeći se dodvoriti Talijanima prije početaka pregovora oko ulaska Hrvatske u EU – tvrdili svašta.
Najbizarnija je tvrdnja bila da je Jadransko more, pogotovo u sjevernom dijelu preplitko. Da smo proglasili IGP prije ulaska u EU mogli smo daleko kvalitetnije zaštiti svoje ribare i riblji fond te taj dio Jadrana tretirati kao svoje stečeno pravo. To su HDZ i SDP propustili napraviti, pa sad imamo situaciju koju imamo.

HSP danas može izraziti zadovoljstvo da se hrvatska vlada ipak odlučila na ovaj potez mada je poražavajuće da su to učinili tek nakon najave talijanske vlade da će oni proglasiti IPG u svojem dijelu Jadrana. Sad odjednom može, a tada kad je HSP to tražio nije se moglo. Interesantno.

U svakom slučaju, HSP je ponosan na svoje tadašnje saborske zastupnike koji su, kao što je to HSP mnogo puta činio, promišljali hrvatsku budućnost na ispravan način i dalekosežan način. I kao što je to često bio slučaj, nisu bili prepoznati na vrijeme od onih koji donose odluke o našim sudbinama. No, HSP je tada, a tako će nastaviti i dalje, davati ono najbolje od sebe, a za korist hrvatske države i hrvatskog naroda.
Uz zadovoljstvo da je hrvatska vlada odlučila podržati gotovo 20 godina star prijedlog HSP-a pozivamo sve saborske zastupnike da ovaj prijedlog podrže te da Hrvatska konačno postane gospodar svojeg dijela Jadrana, pa da konačno možemo gospodariti i upravljati našim morem i postaviti temelje za kvalitetniju zaštitu Jadrana, kao i za njegovu optimalnu eksplataciju.

Nikica Augustinović
Predsjednik HSP

329Shares