HSP RIJEČKOM GRADONAČELNIKU: Gospodine Obersnel, prestanite krivotvoriti povijest

U današnjem priopćenju riječkog gradonačelnika na odlasku, Vojka Obersnela, dogodila se bujica nebuloznih, pogrešnih i opasnih riječi.

Tvrde tako iz Hrvatske stranke prava u priopćenju koje potpisuje predsjednik Nikica Augustinović.
A nastavku se kaže:
Nije nam namjera podržati one koji su “ustaškim porukama prešarali grafite Mladih antifašistkinja u Rijeci”. Međutim, gotovo cijeli ispuh gosp. Obresnela je znakovit.

Prvo je “ispisivanje ustaških poruka” proglasio vandalizmom i to je jedino s čime se u njegovoj eskapadi možemo složiti. Naime, slažemo se da je SVAKO pisanje grafita na nepredviđenim mjestima samo po sebi vandalizam. Međutim, indikativno je da prethodni grafit koje su iscrtale njegove SKOJ-evke nije smatrao potrebnim nazvati također pravim imenom – vandalizmom. Također, ne bi nas previše iznenadilo da je ovo sličan rukopis kao i sa svastikom na Poljudu odnosno da je taj vandalizam djelo iste kaste.

Drugo što privlači pozornost jest njegovo “sjećanje na nedavno divljanje neoustaša na postavljanje umjetničke instalacije Spomenik crvenoj Rijeci”. Podsjećamo gosp. Obersnela da nije bilo nikakvog divljanja neoustaša o kojem on govori, ali ponavljamo da ono smeće koje je postavljeno na vrh riječkog nebodera nema nikakve veze s umjetnošću niti s Rijekom kakva je danas – ili bi barem trebala biti – Rijeka u Hrvatskoj. Današnja je Hrvatska nastala i obranjena tijekom Domovinskog rata, a tisuće Riječana je odlazilo na ratišta diljem Hrvatske – najviše na ličko – i tamo se borili UPRAVO protiv te njegove crvene zvijezde. Mnogi su braneći svoj dom, Domovinu i obitelj položili i svoje živote. Očigledno crvenom faraonu ništa ne znači ni hrvatska država niti mnogi životi utkani u njezine temelje. On i njegovi neokomunisti i dalje žive u svojoj krvavoj pobjedi iz 1945. i uporno nas na nju vraćaju.

Gospodine Obersnel i ostali neokomunistički likovi, prestanite krivotvoriti povijest. Zapamtite da je moderna Hrvatska stvorena 1991., a ne 1945. te da ju je stvarala šahovnica, ali i HOS-ovci koji su za Hrvatsku ginuli “Za dom spremni”. Još jednom podsjećamo JNA, Jugoslavija i zvijezda petokraka bili su na drugoj strani bojišnice. Upravo na onoj koja je Hrvatsku htjela rastrgati, uništiti i ponovno pokoriti. Ili vi gospodo drugovi mislite možda drugačije?

Što se pak lamentiranja gosp. Obersnela o NDH i razdoblju Drugog svjetskog rata tiče, pozivamo sve da se to razdoblje prepusti povjesničarima i to isključivo onim objektivnim, neopterećenim i stručnim. Dosta je više podjela na ustaše i partizane, fašiste i antifašiste, komuniste i antikomuniste. Prestanite nas sustavno vraćati u 1945., pokušavajaći odvratiti pozornost od problema u koje ste nas doveli u današnje vrijeme.

Vrijeme je da počnemo razmišljati o 2045. ili barem 2021. Činjenica je kako je Rijeka sve praznija, mladi odlaze, a obrti se zatvaraju. Budućnost je sve neizvjesnija što nas s obzirom na riječi i djela gosp. Obersnela i njegove klike to niti ne čudi. Pokušavamo se sjetiti nekog predizbornog obećanja koje je ispunio…i baš ne uspijevamo u tome. Počevši od novog autobusnog kolodvora pa na dalje.

Jedino što je gosp. Obersnel uspio stvarati kroz godine svojeg mandata jest jugonostalgičarski zanos i proizvodnja fašizma da bi njegovi “antifašisti”opravdali svrhu svojeg postojanja.

Srećom, za nekoliko tjedana riješit ćemo se verbalnih eskapada gosp.Obersnela, a nadamo se da će naši sugrađani prepoznati novu snagu – koaliciju Domovinskog pokreta i Hrvatske stranke prava –  koja može ovaj Grad i ovaj kraj izvući iz blata, posebice demografskog i gospodarskog, u kojega nažalost ubrzano tonemo.

Preneseno sa : Totalinfo portala
Foto: HSP

Ured za odnose s javnošću HSP-a

139Shares