Ivan Piškor: Zašto HTV ne prenosi utakmice ženske rukometne reprezentacije!?

Ponukan mnogobrojnim reakcijama naših građana o tome što nema prijenosa utakmica sa Europskog prvenstva naše ženske rukometne reprezentacije donosim vam nekoliko zanimljivih činjenica.

U svibnju 2018. godine započeo je projekt “Za veću vidljivost ženskih sportova u elektroničkim medijima” s ciljem afirmacije ženskog sporta u društvu, posebno kolektivnog i njegovo veće medijsko praćenje, čime se podiže svijest javnosti o važnosti vidljivosti ženskih sportova u medijima..

Sporazum o suradnji na projektu “Za veću vidljivost ženskih sportova u elektroničkim medijima” potpisali su 26. ožujka predstavnici Hrvatskog olimpijskog odbora, Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske i Agencije za elektroničke medije, pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za šport.

Agencija za elektroničke medije provela je istraživanje o prisutnosti ženskog sporta u središnjim informativnim emisijama HRT-a te RTL-a i Nova TV. Od 370 emitiranih priloga, svega njih 14 posvećeno je ženskom sportu, što ne čini ni 4% od ukupnog broja priloga.

Nažalost, projekt očito nije zaživio te su još uvijek naše sportašice zanemarene od strane medija.

Zašto RTL ne prenosi utakmice ženske reprezentacije s velikih natjecanja? Njihov odgovor je to kako je RTL komercijalna televizija i da jednostavno u ovom slučaju nema prava prijenosa, jer nije za njih bio zainteresiran. RTL je u 2020. godini imao prava za emitiranje Europskog prvenstva u rukometu za muškarce dok prava za emitiranje Europskog prvenstva za rukometašice nema.

HRT godišnje od pristojbi koju plaćaju njegovi pretplatnici zaradi oko milijardu kuna i to bez plaćanja firmi, poduzetnika i naplate reklama koje iznose od 2000-12000 kuna po sekundi reklame. Naše rukometašice briljiraju na Europskom prvenstvu ali očito ni to nije dovoljno za HRT kako bi izdvojio 60 000€ za otkup prava prijenosa utakmica naše ženske rukometne reprezentacije.

Sramotno je što Hrvatska radiotelevizija ne prenosi utakmice hrvatske reprezentacije te se može postaviti pitanje zašto bi naši građani plaćali nacionalnu televiziju koja je očito sve osim nacionalna?
Želimo veću vidljivost naših ženskih reprezentacija u elektroničkim medijima jer i one s ponosom predstavljaju našu domovinu diljem svijeta!

Član predsjedništva HSP-a,
Ivan Piškor

0Shares