Obljetnica 31.godišnjice pogibije Ante Paradžika

Danas dana gospodnjeg 21.rujna 2022 godini u 12:00 sati članovi izaslanstva GO HSP Zagreb predvođeni IO podružnice HSP Sesvete položilo je cvijeće i zapalilo svijeće na mjestu nesretne pogibije Ante Paradžika i na Spomeniku palim braniteljima Sesveta. Isto tako izaslanstvo je posjetilo i spomenik Žarka Manjkasa-Crvenkape u zagrebačkoj Dubravi gdje zapalilo svijeće i položilo cvijeće .
 
 
 

O Anti Paradžiku

Dana 21. rujna 1991. ubijen je istinski hrvatski domoljub i političar, dopredsjednik HSP-a, jedan od osnivača i načelnik Ratnog stožera Hrvatskih obrambenih snaga, Ante Paradžik.
▪️Rođen je 1943. u Ljubuškom a Pravni fakultet završio je u Zagrebu. Tijekom Hrvatskog proljeća bio je jedan od vođa studentskog pokreta, a nakon njegova gušenja osuđen je na tri godine zatvora. Ponovo je uhićen i pritvaran još mnogo puta, trajno mu je oduzeta putovnica i jedan je od najproganjanijih disidenata.
▪️Jedan je od obnovitelja Hrvatske stranke prava. HSP je obnovljen u veljači 1990.; za predsjednika je izabran Dobroslav Paraga, a za potpredsjednika Paradžik. Zbog započete velikosrpske agresije, vodstvo HSP-a u lipnju 1991. osniva Hrvatske obrambene snage, a Paradžik preuzima dužnost načelnika Ratnog stožera HOS-a.
▪️Paradžikova borba za Hrvatsku i pravaški pokret okončani su na povratku sa stranačkog skupa u Križevcima. Nakon što je nekoliko puta zaustavljeno na kontrolnim policijskim punktovima , vozilo Ante Paradžika, izrešetano je na punktu prometne policije u Sesvetama kod Zagreba. Policajci su naknadno tvrdili kako su dobili dojavu da se prema njima kreće skupina naoružanih terorista, takozvanih „martićevaca“.
▪️Paradžik je na mjestu preminuo, vozač Branko Perković teško je ranjen, a neozlijeđen je ostao Ivica Oršanić. Četvorica policajaca osuđena su, no poslije su abolirani, što pojačava sumnju da je Paradžik zapravo smaknut kao žrtva političke likvidacije.
Neka mu je vječna slava i hvala!