Pogled iz Kanade: Događa li se EU-TANAZIJA HRVATSKE ?

Hrvatska doslovce žurno ulazi u potpuni ekonomski slom. Ekonomska politika premijera Plenkovića, ako se ovo što on čini uopće može nazvati politikom, jednostavno ne postoji niti jedan način za izbjeći potpuni sloma gospodarstva. Cjelokupna nacija želi vidjeti izlaz iz hrvatskih ekonomskih problema, ali je taj izlaz sve dalje i dalje. Za iznalaženje rješenja ekonomskim problemima, potrebno prije svega sagledati uzrok svim ovim problemima.

Premijer Plenković već 5 godina vodi posve mrtvu monetarnu politiku. Ne postoji niti jedna ozbiljna državna investicija, a sve što čini je krajnje jalovo! Određeni ekonomski problemi postoje već tri desetljeća, a Plenković ih nije niti počeo rješavati, već ih sve vrijeme „gura pod tepih“, kako bi to narod rekao.

Pri problem je porezna uprava, jer ne funkcionira uopće. Brojne pronevjere i pljačke jednostavno nikada nisu ispitane. Za to je odgovorno Ministarstvo financija i njezin ministar Marić, koji se ponaša poput nedoraslog dječarca od kad je prvi puta postao ministar. Zbog toga je u Hrvatskoj jedina poslovna aktivnost kriminal i pljačka.

Drugo, pravosuđe je povijesni užas! Ne postoji kriminal koji „institucije pravosuđa“ mogu pošteno odraditi, ali baš ništa. Zbog toga se u Hrvatskoj ne može dogoditi ni jedna ozbiljna investicija bilo u tuzemstvu ili inozemstvu. Treće, državna administracija je preskupa i korumpirana.
Sve se suzdržava PDV-om, odnosno porezom na promet. Sve dosadašnje „porezne“ reforme svodile su se na promjenu poreznih postotaka, ali se nikad nije učinila reforma koja bi značila oporezivanje imovine, a ne promet. S druge strane, sve „reforme“ državnih institucija nisu imale ni slovo „r“ u provedbi. Zbog toga ne postoji investicijsku aktivnost.

Konačno, tu je i zdravstvo. Dug od oko 5 miljardi kuna se akumulirao tijekom desetljeća. Ministarstvo financija isplaćivalo bi svoje novčane obveze poput prezaduženog dužnika na kreditnoj kartici, tek minimalni iznos. Sada se došlo do situacije u kojoj se ne može isplatiti ni minimalni iznos i dobavljači lijekova obustavili su isporuke lijekova za bolnice. Tragikomično je gledati ministra Marića kako izbezumljeno obećava dobavljačima lijekova 300 milijuna kuna, što je tek nešto preko 6% duga, a istodobno zapovijeda običnom puku kako mora izvršavati svoje dužničke obveze.

Povrh svega, dogodila se zaraza korone. U prvom valu zaraze, ministarstvo zdravstva je dobro vodilo politiku. Izvršena je izolacija zaraženih, mjere ograničenog kretanja kako unutar države Hrvatske, tako i iz inozemstva, dovela je do potpunog suzbijanja zaraze. Pri tome se nije dogodila propast zdravstvenog sustava. Međutim, odluka premijera Plenkovića o otvaranju države radi turizma, bila je katastrofalna. Drugi val zaraze pokazao se jačim nego prvi i posve nadmašio prvi val. Nacija izmorena izolacijom iz prvog vala i doista dobrog uspjeha u suzbijanju širenja zaraze u prvom valu, danas je potpuno izgubila povjerenje i u samo postojanje zaraze. U zdravstvenom sustavu događa se slom, a dugovi za lijekove iz prošlosti su tek slastica na kraju „objeda“!
Treba reći i da je ono „obećanje“ 22 miljarde eura Hrvatskoj bila tek „ludom radovanje“. Oporavak gospodarstva EU neće započeti sve dok se ne suzbije zaraza korona virusom. Medicinski rečeno, ne može se započeti sa vježbama slomljene ruke, dok je gips još uvijek na ruci! Dakle, taj program neće se početi provoditi dok traje drugi val zaraze koronom. Međutim, to nije riješenje za Hrvatsku, koja jednostavno NE može čekati.

Turizam je ne „ukalkulirano“ vratio koronu u Hrvatsku iz razloga što je to jedini način rastu novčane mase kuna, jer je svaka kuna uvijek pokrivena sa 0,13€. Tako se Hrvatska izvlačila iz krize u prethodnom mandatu, pa kako se obnavljao rast kupovne moći u EU, tako je rastao prihod od turizma. Sa „kalkulacijom“ turizma neće se sljedeće ljeto igrati ni jedna država EU, pa tu „kalkulaciju“ Plenković može slobodno zaboraviti za 2021 godinu.

Dakle što je izlaz iz ove doista katastrofične situacije u koju nas je doveo Plenković i njegova politika besmišlja?
Hrvatska država mora staviti moratorij na „tečajni mehanizam“ koji tako nepotrebno provodi Plenković. Hrvatska država mora uzeti kunski kredit od HNB-a iznosu od barem 20 milijardi kuna i doista za to ne treba pokriće Eura. S tim kreditom bi se financirala osobna potrošnja osoba koje su ostale bez posla zbog korone. Nije nam potreban nikakav „dodatni“ eurski „swap“ račun za to!

Model po kojem je Hrvatska dobila otvoreni „swap“ račun za zaduženje na onaj iznos kuna koji se bude trošio za savladavanje zaraze u prvom valu, jednostavno je štetan. Zato što time Hrvatskoj raste zaduženost prema inozemstvu. „Čuvena“ valutna klauzula u uvjetima zaraze od korone izravno gura Hrvatsku u potpunu ekonomsku propast.

Potrebno je uvesti izravno uplaćivanje novca na račune osoba koje su ostale bez posla zbog korone. Sadašnji model „očuvanja radnih mjesta“ je isto tako loš, jer plaćanje radne snage za posao koji ne obavlja jednostavno je štetan. Ne može se očekivati opstanak svih tvrtki pogođenih koronom nakon obuzdavanja zaraze i ponovno zaposlenje osoba koje su bile zaposlene u njima! Jednostavno, neke tvrtke će propasti odmah nakon obuzdavanja zaraze! Te tvrtke sada vegetiraju temeljem novca iz državnog proračuna. Ne mogu se ekonomski održavati tvrtke za prijevoz putnika koji jednostavno neće putovati nakon obuzdavanja zaraze. Hrvatska je u ovoj sezoni ostvarila u turizmu tek nekih 40% prometa u odnosu na prethodnu godinu. Države EU su jednostavno također ekonomski pogođene sa zarazom korone i uopće ne treba očekivati priljev turista kao 2020 godine. Jednostavan primjer, nema svrhe uplaćivati novac kafiću koji je zatvoren i vlasnik taj iznos onda prenosi bivšem zaposleniku! Ispravnost ovog stajališta biti će uskoro potvrđena drastičnim padom zimskog turizma u EU.

Zdravstvenom sustavu treba isplati traženih 2 milijarde kuna za isporuku lijekova bolnicama. Nikakvi „milijunčići“, već ozbiljan iznos, kakav traže dobavljači, a to je 2 milijarde kuna.

„Reformu“ državne uprave je Plenković trebao odraditi u prethodnom mandatu, kada je postojao kakav takva rast BDP-a. Sada, kada BDP drastično pada, „reforma“ državne uprave jednaka je samoubojstvu. Stoga „reforma“ države uprave se ne može sada provoditi, jer svako rezanje proračunskih rashoda uvijek djeluje na rast nezaposlenosti i dodatni pad BDP-a.
Plenković je suočen sa brzim rastom nezadovoljstva hrvatskog puka! To se moglo spoznati sa velikim odsustvom birača na posljednjim izborima, ali i na nedavnom samoinicijativnom napadu na zgradu vlade, kada se Plenković preplašio poput zeca! Plenković traži krivca u svima, prijeti uvođenjem svekolike cenzure na javnu riječ, manipulirajući sa „govorom mržnje“ po kome se baš svaka izgovorne ili napisana riječ protiv Plenkovića može etiketirati „govorom mržnje“.

Neophodna je promjena izbornog sustava. Izborni sustav koji imamo danas ne može donijeti nove političke i ekonomske ideje na hrvatsku političku pozornicu. Jednostavno, političke institucije su blokirane autokracijom i kriminalom. Istodobno, Plenković poslušno robuje monetarnoj „klopki“ iz EU zvanoj valutna klauzula, koja izravno uništava Hrvatsko gospodarstvo još od uvođenja kune. U uvjetima zaraze koronom, djelovanjem „valutne klauzule“, propast hrvatskog gospodarstva je puno brža i puno jače osjeća. Plenkovićeva vlada završit će vladanje puno prije isteka mandata.

Dr. Tihomir Janjiček

2Shares