Prijedlog “Zakona o sjemenju…” je loš i štetan, mora se značajno doraditi!

U sektoru poljoprivrede u Republici Hrvatskoj ima toliko načina i prilika za poboljšanje cjelokupnog sustava, ali nema izgleda ni znanja ni volje, one političke ponajviše. Mogućnosti su velike i prilike su velike samo netko treba donijeti korisne i kvalitetne odluke, ali izgleda da donose upravo one suprotne interesima hrvatskog sela, seljaka i proizvođača hrane na hrvatskim poljima

Javna rasprava kroz sustav eSavjetovanja o “Zakonu o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja” završeno je danas 10.12.2020. godine i ako takav prijedlog bude upućen u saborsku proceduru bez predloženih izmjena i prijedloga zainteresiranih dionika možemo slobodno reći da su međunarodni lobiji dobili još jednu bitku protiv hrvatskog seljaka i hrvatskog sela, a posljedice će biti dalekosežne.

Ovakvim prijedlogom zakona radi se totalno onemogućavanje malih OPG-ova da proizvode svoje sjeme i da zadrže tradicionalne sorte koje su autohtone, a zbog zakonskih ograničenja biti će prinuđeni kupovati neprovjerenu uvoznu sjemensku robu, često štetnu i za ljudsko zdravlje.

Na ovaj način ostati ćemo bez velikog broja sorti koje trenutno ljudi uzgajaju na svojim imanjima, a nisu uvrštene u sortne liste ili pohranjene u bankama gena. Poljoprivrednici će imati nove troškove kupovine sjemenja i dorade.

HSP Osječko baranjske županije se pridružuje apelu svih Udruga i zainteresiranih dionika, osobito malih OPG-eova koji traže drastične izmjene predloženog zakona kako bi se omogućilo daljnje očuvanje biljne genetske raznolikosti i proizvođačima osiguralo temeljno pravo na izbor i uzgoj sjemena za upotrebu na vlastitom gospodarstvu, što čak i određene direktive EU nalažu svim članicama
Sa svakom lošom odlukom, lošim zakonom hrvatska sela i hrvatska polja napušta i ono malo entuzijasta i plug mijenja drugim alatkama u Njemačkoj ili Irskoj. To moramo zaustaviti.

Drago Marković.

0Shares