Sramotno: Ministrica poljoprivrede za vlastiti nemar okrivljuje ” desne opcije”?! Vrijeme je da ode!

Bez ikakvih dokaza, ministrica poljoprivrede Marija Vučković optužila je “desne” političke opcije za namjerno premještanje svinja, a time, uzročno-posljedično, za širenje afričke svinjske kuge?!!
Da nije tragično bilo bi smiješno!
Ali krenimo redom:
❗️Od prvog dana pojave afričke svinjske kuge u zemljama u okruženju, Ministarstvo poljoprivrede nije učinilo ništa konkretno da u Hrvatskoj uspori širenje svinjske kuge.
❗️Pa je tako afrička svinjska kuga u Hrvatskoj bila prepoznata tek kad se javila kod domaćih svinja, za razliku od ostalih zemalja gdje je najprije evidentirana kod divljih svinja. Očito je to da je bolest u Hrvatskoj dugo cirkulirala prije nego što je “uhvaćena”. Već ova činjenica govori o radu ministrice.
❗️Hrvatska se, samo mjesec dana od izbijanja bolesti, popela na crni europski vrh!
❗️U samo dva i pol mjeseca, navode iz Hrvatske udruge proizvođača svinja, afrička svinjska kuga se kod domaćih svinja proširila s dva slučaja i dvije općine na više od 1.000 dvorišta i 22 jedinice lokalne samouprave.
❗️Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede nisu našli konkretno i učinkovito rješenje kojim bi hrvatskim uzgajivačima svinja ublažili ogromnu i dugoročnu štetu. A krivac je Ministarstvo poljoprivrede čija je reakcija bila prespora i neprimjerena.
❗️Zbog njihovog nerada i nemara, dosadašnja procijenjena šteta, zbog afričke svinjske kuge, je 200 milijuna eura. Zbog daljnjeg širenja, vjerojatno će biti i veća.
❗️Ministarstvo poljoprivrede – čija ministrica sada okrivljuje “desne opcije” – zbog posljedica vlastitog nemara kaznilo je svinjogojce pa su cijele županije stavljali u zone zaštite. Čak su i zdrave svinje morale biti eutanazirane i to na farmama u kojima svinjska kuga nije otkrivena, kao i na onima koje imaju sve uvjete biosigurnosti što je bilo potpuno bespotrebno.
Bacilo je to proizvodnju na koljena, a mnogi proizvođači zauvijek će morati zaključiti svoja vrata. Jer farme, na kojima su eutanazirane svinje, čak godinu dana ne smiju pokrenuti proizvodnju.
‼️Umjesto što neutemljeno okrivljuje “desne opcije”, vrijeme je da hrabra ministrica podnese ostavku. To je najbolje što će moći napraviti za hrvatsku poljoprivredu i one koji od nje žive!

Marina Logarušić, glavna tajnica HSP-a
0Shares