SVI SU PROTIV MARIHUANE DO PRVOG ONKOLOŠKOG PACIJENTA U OBITELJI

Kada bi vam ponudili da se nađete u društvu zemalja poput Nizozemske, Njemačke, Kanade ili SAD-a, vjerojatno bi većina odmah krenula za njima, ali ovaj puta Hrvatska će ipak ostati po strani i pustiti navedene države da u miru prvo legaliziraju, a onda i podignu cijelu jednu gospodarsku granu koja se bazira na – marihuani.
Oni koji marihuanu žele legalizirati pod svaku cijenu, bazirat će se na medicinske učinke biljke koja je doista korisna u brojnim slučajevima, a oni koji su protiv, oni će odmah vidjeti napušenu naciju u dimu specifičnog mirisa ili kao prvi korak ka najtežim drogama.
U Hrvatskoj nikada nema nešto između, nikada nema nekog srednjeg puta u tsunamiju političkog populizma koji je valjda i marihuanu podijelio na onu lijevu (ljekovitu) i onu desnu (put ka ovisnosti).
Izglasavanje zakona danas gledaju i brojni onkološki pacijenti koji godinama samo njima znanim putevima nabavljaju ulje konoplje koje im olakšava život, oni kojima bi 9 stabljika (prema prijedlogu zakona) koje bi smjeli imati značilo možda drugu šansu.
Njih ne vidimo, jer vidimo dilere koji iza škole djetetu srednjoškolcu nude prvi joint. Ne bi li ti dileri i usvajanjem zakona i dalje trebali ostati s druge strane zakona?
Je li problem što zakon predlaže Mirela Holy, a ne Ministarstvo zdravstva ili Ministarstvo pravosuđa i uprave? Ostavimo se forme i vratimo se sadržaju, kao što to rade u zemljama s početka teksta. Pitanje legalizacije marihuane na sljedećim parlamentarnim izborima moglo bi biti jedno od važnijih, jer ako nas s donošenjem ovog zakona prestignu zemlje u okruženju, opet ćemo pričati o propuštenim prilikama.
Konoplja nije samo joint, nego čak 25.000 različitih proizvoda. Ako sa strane ostavimo rekreativno uživanje (nalazi se u prijedlogu Lex Cannabisa) koje nije legalizirano niti u Nizozemskoj, razmislimo o legalizaciji u medicinske svrhe i ono što nam najviše treba – u ekonomske svrhe.
 
Slika: Hempica.me