Vukovarska deklaracija HSP-a 2010

Na sjednici održanoj 18. rujna 2010 u Vukovaru, temeljem čl. 56. st. 3. STATUTA Hrvatske stranke prava, Predsjedništvo Hrvatske stranke prava donosi sljedeću:

VUKOVARSKU DEKLARACIJU

 

  • Osnovni temelj suverenosti Republike Hrvatske izgrađen je u Domovinskom ratu kojega je Vukovarska bitka najčasniji dio i najponosniji simbol, žrtvovanjem branitelja koji su tim činom osigurali svojoj Domovini opstanak a sebi slavu i zasluge koje se ne smiju zaboraviti
  • U skladu s pravednošću i moralom kojim je obranjena Domovina, svaki Hrvat ima dužnost, a član Hrvatske stranke prava i obavezu, ponašati se u skladu s tim moralnim pokladom.
  • Republika Hrvatska je suverena država u svojim međunarodno priznatim granicama te se neće tolerirati bilo kakvo zadiranje u ovu osnovu suverenosti. Nedopustiva je međunarodna arbitraža oko granica Republike Hrvatske koja bi u bilo kojem dijelu otuđila dio našeg teritorija.
  • Budući da je Hrvatski sabor donio 30. lipnja 2006. Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkoga poretka u Hrvatskoj 1945. – 1990. godine Hrvatska stranka prava u svoj trajni zadatak uzima proglašenje i provedbu zakona kojim bi se konačno utvrdila individualna odgovornost za sve progone hrvatskih građana zbog svoje nacionalne osvještenosti i težnje za samostalnom državom.
  • Hrvatska stranka prava, u skladu s devet stoljetnom težnjom Hrvata za samostalnošću, smatra da je bilo kakvo ujedinjavanje u savez država koje bi okrnjile suverenitet Republike Hrvatske nedopustivo i nepotrebno.
  • Trajno ćemo se boriti protiv velikosrpskih planova i ideja, ali i jačanja poluga koje služe ostarivanju tih programa. Nećemo dopustiti korištenje vukovarskih i drugih žrtava radi jačanja međunarodnog položaja Srbije na račun Hrvatske.

U skladu s ovim političkim točkama Hrvatska stranka prava će djelovati na dobrobit Hrvatskog naroda, te će ove točke biti osnovica svih političkih dogovora i djelovanja kako u unutrašnjoj tako i u vanjskoj politici.

 

U Vukovaru, 18. rujna 2010.