Zašto je nacionalna osviještenost mladih važna za budućnost Hrvatske

Nacionalna osviještenost mladih ima važnu ulogu u razvoju društva i očuvanju nacionalnog identiteta. Ona pomaže mladima da razviju osjećaj pripadnosti svom narodu, kulturi i povijesti te da se identificiraju s vrijednostima i tradicijama svog naroda, što može ojačati njihovu emocionalnu vezu s domovinom.
Danas imamo dvije Hrvatske. Jednu bučnu i malu, a medijski jako eksponiranu. I drugu, ponosnu i tihu većinu koja ima izraženu emocionalnu vezu s domovinom. Ovih dana smo mogli vidjeti tu podjelu.

Prvi su se, uglavnom potpomognuti ljudima iz ostatka bivše države, ovih dana okupili u Kumrovcu slaveći komunističkog diktatora čiji je režim ubijajući, proganjajući i uništavajući sve hrvatsko pokušao zatrti nacionalnu osviještenost našeg naroda, a onda i samo hrvatsko biće. Nije uspio zahvaljujući tihoj nacionalno osviještenoj većini koja je domoljubne vrijednosti prenosila svojoj djeci. Danas te vrijednosti pokazuju i nose naši maturanti koji su svoj dan obilježili s ponosom ističući hrvatske zastave i koji vrlo dobro znaju tko su i što su. 

Koliko god su se ovi prvi, trudili uništiti je, ubijajući i proganjajući naš narod samo zato što su Hrvati, nisu uspjeli i Hrvatska će živjeti dokle god imamo mlade koji s ponosom ističu tu jednostavnu činjenicu: da su Hrvati i svoji na svome. Nacionalna osviještenost igra ključnu ulogu u očuvanju nacionalne kulture, jezika i tradicija. Ključno je da mladi razviju osjećaj patriotizma prema svojoj zemlji. Ono ih potiče da budu odgovorni prema svojoj domovini, da je vole i brinu o njoj te da se aktivno angažiraju u stvaranju bolje budućnosti za svoju zemlju. Nacionalna osviještenost mladih Hrvatica i Hrvata nije usmjerena na širenje mržnje, netoleranciju ili isključivost. Ona se temeljiti na razumijevanju, poštivanju različitosti i promicanju mira i suradnje među narodima. S većim brojem mladih koji vole svoju domovinu, znaju njenu povijest i razmišljaju o njenom prosperitetu u budućnosti, bit će biti manje onih u Kumrovcu koji bi u treptaju oka vratili diktatora zajedno s režimom koji je naš narod koštao slobode. 

Stranka prava kroz povijest uvijek je bila okupljalište nacionalno osviještenih mladih koji su svoje živote posvetili stvaranju boljeg sutra za svoj narod. Tu politiku HSP će nastaviti voditi, suočavajući se s problemima današnjice i vodeći modernu politiku koja će se uvijek temeljiti na onim vrijednostima koje nam je postavio Otac domovine dr. Ante Starčević.

 

Član predsjedništva i Glavnog stana HSP-a

Ivan Piškor “